parametry w wielomianach, bardzo dziekuje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Prosze o rozwiazanie:

Czy na maturze 2009 rozszerzonej moze byc funkcja kwadratowa z parametrem?
Czy na maturze 2009 rozszerzonej moga byca wielomiany z parametrem?

Dla jakich wartosci parametru m rownanie mx^3-(2m+1)x^2+(2-3m)x=0 ma rozwiazania, ktorych suma jest dodatnia?

Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie mx^3+(9m-3)x^2+(2-m)x=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie dodatnie.

Okresli liczbe pierwiastkow rownania px^3+(9p-3)x^2+(2-p)x=0 w zaleznosci od wartosci parametru p. Naszkicuj wykres funkcji, ktora kazdej wartosci parametru p przyporzadkowuje liczbe pierwiastkow tego rownania.

Znajdz wszystkie wartosci parametru k, dla ktorych rownanie (x-2)(x^2-2kx+1-k^2)=0 ma wiecej niz jeden pierwiastek.

Wielomian W(x)=(m-4)x^3-(m+6)x^2-(m-1)x+m+3 jest podzielny przez dwumian x+1. Dla jakich wartosci parametru m wielomian W ma dokladnie dwa pierwiastki?

Dla jakich wartosci parametru m rownanie (x^3+3x^2-4)*[(m-5)x^2+(m-2)x-1]=0 ma cztery rozne pierwiastki?

Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie (x^2-2x+m-2)(wb x-1 wb-m+1)=0 ma dokladnie trzy pierwiastki rzeczywiste? Oblicz te pierwiastki. (wb - wartosc bezwzgledna)

Dla jakich wartosci parametru m rownanie (x-m)^2[m(x-m)^2-m-1]+1=0 ma wiecej pierwiastkow dodatnich niz ujemnych?

bardzo dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Czy na maturze 2009 rozszerzonej moze byc funkcja kwadratowa z parametrem?
Tak
Czy na maturze 2009 rozszerzonej moga byca wielomiany z parametrem?
Tak i nie. Jak przeczytasz informator maturalny to nie powinno być. Jak popatrzysz na tegoroczną maturę to się okaże, że było równanie wymierne z wartością bezwzględną i parametrem, którego też nie powinno być. Pomysł CKE na takie sprzeczności jest taki, że to zadanie jednak nie było równaniem. Podobnie może być z wielomianami - może być wielomian z parametrem, ale ponieważ nie będzie napisane rozwiąż równanie, dla CKE to będzie OK.
Dla jakich wartosci parametru m rownanie mx^3-(2m+1)x^2+(2-3m)x=0 ma rozwiazania, ktorych suma jest dodatnia?
http://www.zadania.info/1654469
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie mx^3+(9m-3)x^2+(2-m)x=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie dodatnie.
http://www.zadania.info/6050858
Okresli liczbe pierwiastkow rownania px^3+(9p-3)x^2+(2-p)x=0 w zaleznosci od wartosci parametru p. Naszkicuj wykres funkcji, ktora kazdej wartosci parametru p przyporzadkowuje liczbe pierwiastkow tego rownania.
http://www.zadania.info/6396557
Znajdz wszystkie wartosci parametru k, dla ktorych rownanie (x-2)(x^2-2kx+1-k^2)=0 ma wiecej niz jeden pierwiastek.
http://www.zadania.info/7908424
Wielomian W(x)=(m-4)x^3-(m+6)x^2-(m-1)x+m+3 jest podzielny przez dwumian x+1. Dla jakich wartosci parametru m wielomian W ma dokladnie dwa pierwiastki?
http://www.zadania.info/2621128
Dla jakich wartosci parametru m rownanie (x^3+3x^2-4)*[(m-5)x^2+(m-2)x-1]=0 ma cztery rozne pierwiastki?
http://www.zadania.info/9801521
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie (x^2-2x+m-2)(wb x-1 wb-m+1)=0 ma dokladnie trzy pierwiastki rzeczywiste? Oblicz te pierwiastki. (wb - wartosc bezwzgledna)
http://www.zadania.info/9238066
Dla jakich wartosci parametru m rownanie (x-m)^2[m(x-m)^2-m-1]+1=0 ma wiecej pierwiastkow dodatnich niz ujemnych?
http://www.zadania.info/3650840

Przy okazji wyjeżdżam na tydzień, więc musicie chwilowo liczyć na wzajemną pomoc.
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ