proszę o pomoc
Czworokąt wypukły ABCD,w którym AB=1 , BC=2 , CD=4 , DA=3 jest wpisany w okrąg.
Obliczyć promień R tego okrgu.
Sprawdzić,czy w czworokąt ten można wpisać okrąg.
Jeżeli tak,to obliczyć promień r tego okręgu.
czworokąt wpisany i opisany na okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Poprowadź przekątną i zastosuj twierdzenie cosinusów dla obu powstałych trójkątów. Z układu równań policz przekątną. Promień okręgu opisanego na czworokącie jest jednocześnie promieniem okręgu opisanego na powstałych trójkątach.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Po obliczeniu przekątnej, ze wzoru Herona można policzyć pola dwóch trójkątów, a tym samym pole czworokąta.
Lub mając dany kąt można skorzystać ze wzoru na pole trójkąta: \(P=\frac{ab sin\gamma}{2}\)
Promień okręgu wpisanego ze wzoru:
\(r=\frac{2P_{ABCD}}{a+b+c+d}\)
Lub mając dany kąt można skorzystać ze wzoru na pole trójkąta: \(P=\frac{ab sin\gamma}{2}\)
Promień okręgu wpisanego ze wzoru:
\(r=\frac{2P_{ABCD}}{a+b+c+d}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.