całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marianna1992
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2012, 09:31

całki

Post autor: marianna1992 »

witajcie!
proszę o pomoc z całkami. ciągle wychodzi mi inaczej

1. \(\int_{1}^{2} \frac{2x^3+y^2-x+2}{x}\)

2. \(\int_{0}^{+\infty} \frac{arctgx}{x^2}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\int_{1}^{2} \frac{2x^3+x^2-x+2}{x}dx=\int_1^2 2x^2+x-1+\frac{2}{x}\,dx=
=\[\frac{2}{3}x^3+\frac{1}{2}x^2-x+2\ln|x|\]_1^2=\frac{14}{3}+\frac{3}{2}-1+2\ln 2-2\ln 1=\frac{31}{6}+\ln 4\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\int_0^\infty\frac{\mbox{arctg}x}{x^2}dx=\int_0^1\frac{\mbox{arctg}x}{x^2}dx+\int_1^\infty\frac{\mbox{arctg}x}{x^2}dx
\lim_{x\to 0}\frac{\frac{\mbox{arctg}x}{x^2}}{\frac{1}{x}}=\lim_{x\to 0}\frac{\mbox{arctg}x}{x}=1\)


czyli całka \(\int_0^1\frac{\mbox{arctg}x}{x^2}\,dx\) jest rozbieżna, bo \(\int_0^1\frac{1}{x}\,dx\) jest rozbieżna, więc \(\int_0^\infty\frac{\mbox{arctg}x}{x^2}\,dx\) jest rozbieżna
ODPOWIEDZ