proszę mi pomóc:
mam naszkicować wykres funkcji, jak powinnam sie fachowo do tego zabrać?
\(f(x)=|x-3|(x-1)\)
dziękuję
wykres funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Obrazek "nieczynny", więc opiszę:
\(f(x)= \begin{cases}(x-3)(x-1);\ \ dla\ \ x\ge3\\-(x-3)(x-1);\ \ dla\ \ x<3 \end{cases}\)
Wykres to :
- część paraboli \(y=-(x-3)(x-1)\) o wierzchołku (2, 1) i miejscach zerowych x=1 oraz x=3 z ramionami skierowanymi w dół (do punktu (3, 0))
- część paraboli \(y=(x-3)(x-1)\) od punktu (3, 0) w górę.