\(\lim_{x\to0 } = \frac{2x - sin2x}{3x - sin3x}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Reguła l'Hospitala
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Re: Reguła l'Hospitala
\(\lim_{x\to 0 } = \frac{2x - \sin 2x}{3x - \sin 3x} = \left[ \frac{0}{0}\right] = \lim_{x\to 0} \frac{2-2\cos 2x}{3-3\cos3x}=
= \left[ \frac{0}{0}\right] = \lim_{x\to 0} \frac{-4\sin 2x}{-9\sin 3x} = \left[ \frac{0}{0}\right] = \lim_{x\to 0} \frac{8\cos 2x}{27\cos3x} = \frac{8}{27}\)
= \left[ \frac{0}{0}\right] = \lim_{x\to 0} \frac{-4\sin 2x}{-9\sin 3x} = \left[ \frac{0}{0}\right] = \lim_{x\to 0} \frac{8\cos 2x}{27\cos3x} = \frac{8}{27}\)