granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ania2132
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 19 kwie 2011, 13:22
Podziękowania: 4 razy

granica funkcji

Post autor: ania2132 »

Oblicz granice
lim (x-1)^(x-1)
lim--> 1+
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to 1 }(x-1)^{x-1}= \lim_{x\to 1 }e^{ln (x-1)^{x-1}}=\lim_{x\to 1 }e^{(x-1)ln (x-1)}=(*)\)
\(\lim_{x\to 1} (x-1)ln (x-1)=\lim_{x\to 1} \frac{ln (x-1)}{ \frac{1}{x-1} } =^H \lim_{x\to 1} \ \ \frac{\frac{1}{x-1}}{ -\frac{1}{(x-1)^2} } =\lim_{x\to 1} \ \ -(x-1)=0\)
zatem \((*)=e^0=1\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Oj, spóźniłem się z rozwiązaniem :)
ODPOWIEDZ