mam taka calke
\(\frac{\pi}{2}\int_{-\infty}^{\infty}\|e^{-2x(1+x)}\|dx\)
i ja obliczylem w ten sposob
\(\frac{\pi}{2}\int_{-\infty}^{\infty}\|e^{-2x(1+x)}\|dx=\frac{\pi}{2}\int_{-\infty}^{0}\(e^{2x}e^{2ix\)dx+\frac{\pi}{2}\int_{0}^{\infty}(e^{-2x}e^{2ix}\)dx=\frac{\pi}{4}\) ale to jest zle (ma wyjsc \(\frac{\pi}{2}\), nauczyciel mi powiedzial, ze blad siedzi w tym wyrazeniu
\(\|e^{-2x(1+i)}\|\)
ile to wyrazenie bedzie wynosilo po opuszczeniu modulu?
calka z modulem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
calka z modulem
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re:
nie kumam, jak zrobiles/las ,ze zniknelo ''i'' w wykladniku? czy mozesz mi to jakos rozpisac?escher pisze:w górnej całce nie ma \(i\), więc moduł można byłoby od razu opuścić - wartość funkcji jest dodatnia.
tam ma byc ''i'' przepisalem blednie
\(|e^{-2x(1+i)}|=|e^{-2x}e^{-2ix}|=e^{-2x}\).
escher
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)