Witam, mam problem z zadaniem na metody numeryczne:
Wyznaczyć zbiory kierunków dopuszczalnych w punkcie \(X_{0}\) dla ograniczeń:
\(\left\{ x_{1} \ge 0,\ x_{2} \ge 0, \ x_{2} \le -(x_{1}-1) ^{3}\right\}
X_{0}=\left[ 0 \ 0 \right] ^{T}
X_{0}=\left[ 0 \ 1 \right] ^{T}\)
Jak wyliczyć to z wzoru \(grad ^{T} g(x)\ o\ d \le 0\), gdzie g są to funkcje ograniczające ?
I czy dobrze myślę że gradienty trzeba wyliczyć dla każdej funkcji ograniczającej ?
Wyznaczyć zbiory kierunków dopuszczalnych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij