rozwiązać równanie metodą przewidywań

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

rozwiązać równanie metodą przewidywań

Post autor: dawid0512 »

\(y"-2y'+2y=2x-e^x\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\lambda^2-2\lambda+2=0
\sqrt{\Delta}=\sqrt{-4}=\pm 2i
\lambda=1\pm i
y=C_1e^x\cos(x+C_2)
y_s=Ax+B+Ce^x
Ce^x-2A-2Ce^x+2Ax+2B+2Ce^x=2x-e^x
C=-1
A=1
B=1
y=C_1e^x\cos(x+C_2)+x+1-e^x\)
ODPOWIEDZ