równanie różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Serge
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 sty 2012, 12:10

równanie różniczkowe

Post autor: Serge »

jak rozwiązać takie równanie różniczkowe

\(y'=\frac{y}{x+y}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

To równanie jednorodne:

\(y=ux
y'=u'x+u
y'=\frac{y}{x+y}
u'x+u=\frac{ux}{x+ux}=\frac{u}{1+u}
u'x=-\frac{u^2}{1+u}
\int\frac{1+u}{u^2}du=\int\frac{1}{u^2}+\frac{1}{u}du=-\int\frac{dx}{x}
-\frac{1}{u}+\ln|u|=-\ln|x|+C
-\frac{x}{y}+\ln|y|-\ln|x|=-\ln|x|+C
x=y\ln|y|+Cy\)
ODPOWIEDZ