a) \(x^2 + 2xy + 2y^2 = 0\)
b) \(x^2y^2 + 2(x-y) +2 = 0\)
rozwiąż równanie ... 2 równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 lis 2010, 23:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie ... 2 równania
a)
\(x^2 + 2xy + 2y^2 = 0 \Leftrightarrow (x+y)^2+y^2=0 \Leftrightarrow \begin{cases} x+y=0 \\ y=0 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} x=0 \\ y=0 \end{cases}\)
\(x^2 + 2xy + 2y^2 = 0 \Leftrightarrow (x+y)^2+y^2=0 \Leftrightarrow \begin{cases} x+y=0 \\ y=0 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} x=0 \\ y=0 \end{cases}\)
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie ... 2 równania
b) na pewno dobrze przepisane? Ja prostego sposobu na to nie znam, mam jeden ale raczej nie o ten chodzi, bo dłuuugo się robi.
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 lis 2010, 23:41
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie ... 2 równania
\(x^2 + y^2 + 2(x-y) +2 = 0 \Leftrightarrow (x+1)^2+(y-1)^2=0 \Leftrightarrow \begin{cases} x+1=0 \\ y-1=0 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} x=-1 \\ y=1 \end{cases}\)