granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

granica funkcji

Post autor: 17inferno »

Ile będzie wynosiła ta granica:

a) \(\lim_{x\to 0^{-}} \ \frac{x^{2}}{1-cos\ x}\)

b) \(\lim_{x\to 0^{+}} \ \frac{x^{2}}{1-cos\ x}\) ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\lim_{x\to0}\frac{x^2}{1-cosx}=(H)\lim_{x\to0}\frac{2x}{sinx}=(H)\lim_{x\to0}\frac{2}{cosx}=2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Można też metodami bardziej elementarnymi:
\(\lim_{x\to 0} \ \frac{x^{2}}{1-cos\ x}=\lim_{x\to 0} \ \frac{x^{2}(1+cos\ x)}{(1-cos\ x)(1+cos\ x)}=\lim_{x\to 0} \ \frac{x^{2}(1+cos\ x)}{1-cos^2\ x}=\lim_{x\to 0} \ \frac{x^{2}(1+cos\ x)}{sin^2\ x}=
\lim_{x\to 0} \ \frac{x^{2}}{sin^2\ x} \cdot \lim_{x\to 0} \ (1+cos\ x)=1 \cdot 2=2\)
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: granica funkcji

Post autor: 17inferno »

dzieki
ODPOWIEDZ