trójmian jest kwadratem dwumianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

trójmian jest kwadratem dwumianu

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Dla jakich wartosci parametru m trójmian kwadratowy

\(f(x)=(m-1)x ^{2} +2mx+3m-2\)

jest kwadratem pewnego dwumianu.

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}m-1>0\\\Delta=0\end{cases}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nie wiem jak to zrobić:(
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(m-1>0
m>1
m\in(1;\infty)

\Delta=(2m)^2-4(m-1)(3m-2)=-8m^2+20m-8
-8m^2+20m-8=0
2m^2-5m+2=0
\Delta_m=9
\sqrt{\Delta_m}=3
m_1=\frac{5-3}{4}=\frac{1}{2} \wedge m\not\in(1;\infty)
m_2=\frac{5+3}{4}=2 \wedge m\in(1;\infty)\)


odp:m=2
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ