pochodna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kayako92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 15 sty 2012, 23:20
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

pochodna

Post autor: kayako92 »

Obliczyć pochodną ln(x+4).

Czy to jest pochodna złożona? Bardzo proszę napisać krok po kroku jak to wyliczyć.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\((ln(x+4))'=(ln(x+4))'\cdot(x+4)'=\frac{1}{x+4}\cdot1=\frac{1}{x+4}\)
ODPOWIEDZ