\(\int \frac{dx}{(x-1)(x^2+x+1)}
\int \frac{sindx}{ \sqrt[2]{cos2x} }
\int \frac{ \sqrt{1-4x-x^2} }{x-1} dx\)
Prosze o pomoc z całkami nieoznaczonymi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Prosze o pomoc z całkami nieoznaczonymi
1. Trzeba znaleźć rozkład na ułamki proste. Ponieważ trójmian \(x^2+x+1\) jest nierozkładalny, rozkład będzie wyglądał tak:
\(\frac{A}{x-1}+ \frac{Bx+C}{x^2+x+1}\equiv \frac{1}{(x-1)(x^2+x+1)}\)
2. Proponuję w ten sposób:
\(\int \frac{\sin x}{\sqrt{\cos2x}}\,dx=\int \frac{\sin x}{\sqrt{2\cos^2x-1}}\,dx\)
Teraz podstawienie
\(t=\cos x\)
\(dt=\sin x\,dx\)
Wiadomo co dalej?
3. http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=32389
\(\frac{A}{x-1}+ \frac{Bx+C}{x^2+x+1}\equiv \frac{1}{(x-1)(x^2+x+1)}\)
2. Proponuję w ten sposób:
\(\int \frac{\sin x}{\sqrt{\cos2x}}\,dx=\int \frac{\sin x}{\sqrt{2\cos^2x-1}}\,dx\)
Teraz podstawienie
\(t=\cos x\)
\(dt=\sin x\,dx\)
Wiadomo co dalej?
3. http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=32389
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv