Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
wojtek30paz
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 17 sty 2012, 13:22
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Post
autor: wojtek30paz »
pochodna \(arc sin (\frac{2x-1}{ \sqrt{5} } )\)
-
jola
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Post
autor: jola »
\((arcsin\ \frac{2x-1}{ \sqrt{5} } )'\ =\ \frac{1}{ \sqrt{1- \frac{(2x-1)^2}{5} } }\ \cdot \ \frac{2}{ \sqrt{5}} \ =\ \frac{2}{ \sqrt{5} \cdot \frac{ \sqrt{5-4x^2+4x-1} }{ \sqrt{5} }}\ =\ \frac{2}{2 \sqrt{-x^2+x+1} }\ =\ =\ \frac{1}{ \sqrt{-x^2+x+1} }\)