Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
Moc jaką użył turysta jest równa jest pracy \(W\) wykonanej w czasie \(t\)
Praca jest równa zmianie energii potencjalnej.
\(W= \Delta E=E_1-E_0
E_o=0\)- energia początkowa(kiedy turysta stoi na dole góry)
\(E_1=mgh\)- energia potencjalna turysty na wysokości h
\(W= mgh
P=\frac{W}{t}=\frac{mgh}{t}
h=\frac{Pt}{mg}\)
Praca jest równa zmianie energii potencjalnej.
\(W= \Delta E=E_1-E_0
E_o=0\)- energia początkowa(kiedy turysta stoi na dole góry)
\(E_1=mgh\)- energia potencjalna turysty na wysokości h
\(W= mgh
P=\frac{W}{t}=\frac{mgh}{t}
h=\frac{Pt}{mg}\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)