Pochodne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojtek30paz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2012, 13:22
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Pochodne

Post autor: wojtek30paz »

Oblicz pochodna F(x)=arc cos (\sqrt{cosx})
Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, 16:45 przez wojtek30paz, łącznie zmieniany 1 raz.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x}=arc cos (\sqrt{cosx})\)
\(f'(x)= \frac{-1}{ \sqrt{1- (\sqrt{cosx})^2 } } \cdot \frac{1}{2 \sqrt{cosx} } \cdot (-sinx)= \frac{sinx}{ \sqrt{1-cosx} \cdot 2 \sqrt{cosx} }= \frac{sinx}{2 \sqrt{cosx-cos^2x} }\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
wojtek30paz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2012, 13:22
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Pochodne

Post autor: wojtek30paz »

pochodna \(arc sin (\frac{2x-1}{ \sqrt{5} } )\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f'(x)=[arc sin(\frac{1}{\sqrt{5}})\cdot (2x-1)]'= \frac{2}{ \sqrt{5}\cdot \sqrt{1- \frac{1}{5} \cdot (2x-1)^2 } }\)

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=12617
Punkty:8 i 12
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
ODPOWIEDZ