pochodna z całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

pochodna z całki

Post autor: MrVonzky »

Jak to obliczyć:

\(\frac{d}{dx} \int_{sin^2x}^{cos^22x} e^{x^2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

czy to nie powinno być tak : \(\frac{d}{dx} \int_{sin^2x}^{cos^22x} e^{t^2}dt\) ?
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: pochodna z całki

Post autor: MrVonzky »

tak, masz rację, jak to zrobić?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie wiem... łatwe nie jest
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

wiem, że trzeba skorzystać z funkcji w górnej granicy całkowaniu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ogólnie rzecz ujmując to jest tak:
\(\frac{d}{dx} \int_{sin^2x}^{cos^22x} f(t)dt=\frac{d(F(sin^2x) - F(cos^22x)}{dx}\) przy czym \(F\) jest funkcją pierwotną funkcji \(f\), a jak wiadomo, pochodna z pierwotnej to jest funkcja,więc to jednak trudne nie jest :D (tylko nie zapomnij o pochodnej funkcji wewnętrznej)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Mi wyszło \(sin(2x)e^{sin^4x}+2sin(4x)e^{cos^2(2x)}\). A Tobie ?
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

a w licznku nie powinno być na odwrót? W sensie, że od cosinusa odjąc sinus?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Powinno.
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

a reszta jest dobrze? bo nie za bardzo widzę to, co się dzieję.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\frac{d}{dx} \int_{sin^2x}^{cos^22x} e^{t^2}dt=e^{(\cos^22x)^2}\cdot\frac{d}{dx}(\cos^22x)-e^{(\sin^2x)^2}\cdot\frac{d}{dx}(\sin^2x)\)
ODPOWIEDZ