Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edox92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 lis 2011, 14:12

Granica

Post autor: edox92 »

Witam,
Mam mały problem z poniższymi granicami. Patrzę na zadania z poprzednich egzaminów i powtarzały się on dość często, w praktycznie identycznej formie, czyli istnieje prawdopodobnie jakiś konkretny sposób, żeby je policzyć, tak? :p
Jeśli komuś się nie chcę liczyć, to niech chociaż poda jakąś wskazówkę. Proszę o pomoc.
\(\lim_{x\to \0} a_n= \frac{4x-sin4x}{4x^2+2x^3}\)
\(\lim_{x\to \0} a_n= \frac{e^{2x}-1-2x}{2x^2+x^2}\)
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

Albo reguła de l'Hospitala, albo rozwijanie wielomianów Taylora wokół 0.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
edox92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 lis 2011, 14:12

Post autor: edox92 »

Z de l'Hospitala wychodzi jakaś liczba dzielona przez 0, a to jest nieskończoność?
Coś sobie ubzdurałem, że 0 nie może być w mianowniku i trzeba inaczej to policzyć..
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

To jest nieskończoność, ale nie wiadomo która, więc jeśli tak wychodzi, trzeba liczyć osobno granice jednostronne.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to \0} \frac{4x-sin4x}{4x^2+2x^3}=^H\lim_{x\to \0} \frac{4-4cos4x}{8x+6x^2}=^H\lim_{x\to \0} \frac{16sin4x}{8+12x}= \frac{0}{8} =0\)

Na pewno się da bez de l' Hospitala ale nie chce mi wyjść.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A z tą drugą granicą męczę się od dłuzszego czasu i nie mogę znależć błędu:
i graphmatica i geogebra zgodnie pokazują, ze to ma być 0:
ScreenHunter_232.jpg
ScreenHunter_232.jpg (13.4 KiB) Przejrzano 592 razy
A mi wychodzi \(\frac{2}{3}\):
\(\lim_{x\to \0} \frac{e^{2x}-1-2x}{2x^2+x^2}=^H \lim_{x\to \0} \frac{2e^{2x}-2}{6x}=^H \lim_{x\to \0} \frac{4e^{2x}}{6}= \frac{2}{3}\)
Gdzie robię błąd ?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica

Post autor: supergolonka »

Ta granica jest ok, wynik to 2/3. Wykres za to jest zły - ta funkcja jest rosnąca.
Inna sprawa, że przykład jest pewnie źle wpisany, bo 2x^2+x^2 w mianowniku jest raczej bez sensu.
edox92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 lis 2011, 14:12

Re: Granica

Post autor: edox92 »

Tak, sorry, w mianowiku jest 2x^3+x^2.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dzięki Supergolonka. Robiłam idiotyczny błąd polegający na niestawianiu nawiasu w mianowniku co program odczytywał tak:
\(\frac{e^{2x}-1-2x}{3}x^2\)
właściwy wykres jest taki :
ScreenHunter_233.jpg
ScreenHunter_233.jpg (11.94 KiB) Przejrzano 569 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to \0} \frac{e^{2x}-1-2x}{2x^3+x^2}=^H\lim_{x\to \0} \frac{2e^{2x}-2}{6x^2+2x}=^H\lim_{x\to \0} \frac{4e^{2x}}{12x+2}=2\)
edox92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 lis 2011, 14:12

Post autor: edox92 »

Tak, już sobie poradziłem. Dzięki wszystkim.
Głównie problem polegał na tym, że zapomniałem jak się liczy pochodne. :|
ODPOWIEDZ