wektor wyznaczanie x

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justyska05
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 30 lis 2009, 19:05
Podziękowania: 23 razy

wektor wyznaczanie x

Post autor: justyska05 »

1. Dane są wektory: a=[-1,0,3], b=[0,1,0], c=[-2,0,0]. Wyznacz wektor x spełniający równanie:
x=b-(c-2a)

Proszę o pomoc, zrobiłam ten przykład ale wynik mi wyszedł zły.
Moje obliczenia:
\(\begin{bmatrix}0&\\ 1&\\0& \end{bmatrix} - \begin{bmatrix}-2 \\ 0&\\0& \end{bmatrix} -2* \begin{bmatrix}-1&\\ 0&\\3&\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}0&\\ 1&\\0& \end{bmatrix} - ( \begin{bmatrix}-2 \\ 0&\\0& \end{bmatrix}- \begin{bmatrix}-2 \\ 0&\\6& \end{bmatrix})= \begin{bmatrix}0&\\ 1&\\0& \end{bmatrix} -\begin{bmatrix}0&\\ 0&\\6& \end{bmatrix}= \begin{bmatrix}0&\\ 1&\\6& \end{bmatrix}\)


wynik powinien wyjść taki: \(\begin{bmatrix}-1&\\ 1&\\9& \end{bmatrix}\)
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: wektor wyznaczanie x

Post autor: Crazy Driver »

Podstawowy problem jest taki, że \(x=b-(c-2a)=b-c+2a\neq b-c-2a\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: wektor wyznaczanie x

Post autor: Crazy Driver »

\(\begin{bmatrix}0&\\ 1&\\0& \end{bmatrix} - \left( \begin{bmatrix}-2 \\ 0&\\0& \end{bmatrix} -2\cdot \begin{bmatrix}-1&\\ 0&\\3&\end{bmatrix} \right) = \begin{bmatrix}0&\\ 1&\\0& \end{bmatrix} -\begin{bmatrix}0&\\ 0&\\-6& \end{bmatrix}= \begin{bmatrix}0&\\ 1&\\7& \end{bmatrix}\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
ODPOWIEDZ