Dana jest macierz
A= \(\begin{bmatrix}
5&3\\
13&8
\end{bmatrix}\)
oraz wektory v=(1,-1) i w=(-1,2). Metodą dopełnień algebraicznych wyznaczyć macierz odwrotną do macierzy
B= \(\begin{vmatrix}
T_A (v)
T_A (w)
\end{vmatrix}\).
Macierz i wektory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Macierz i wektory
\(T_A(v)=\begin{bmatrix}5&3\\13&8\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}1\\-1\end{bmatrix}\)
\(T_A(w)=\begin{bmatrix}5&3\\13&8\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}-1\\2\end{bmatrix}\)
W przypadku macierzy \(2\times2\) metoda dopełnień algebraicznych sprowadza się do wzoru:
\(A^{-1}=\begin{bmatrix}a&b\\c&d\end{bmatrix}^{-1}= \frac{1}{\det A}\begin{bmatrix}d&-b\\-c&a\end{bmatrix}\)
\(T_A(w)=\begin{bmatrix}5&3\\13&8\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}-1\\2\end{bmatrix}\)
W przypadku macierzy \(2\times2\) metoda dopełnień algebraicznych sprowadza się do wzoru:
\(A^{-1}=\begin{bmatrix}a&b\\c&d\end{bmatrix}^{-1}= \frac{1}{\det A}\begin{bmatrix}d&-b\\-c&a\end{bmatrix}\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv