wielomiany, 7 zadan

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
coli
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 04 sie 2008, 08:46

wielomiany, 7 zadan

Post autor: coli »

Prosze o rozwiazanie:

Nie wykonujac dzielenia, wyznacz reszte z dzielenia wielomianu Wx przez Px, jesli
Wx=x^5+2x^4+3x+1 i Px=(x+2)(x-1).

Reszta z dzielenia wielomianu Wx przez dwumian x-1 jest rowna 1, zas reszta z dzielnia tego wielomianu przez x-2 jest rowna 4. Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu Wx przez wielomian x^2-3x+2.

Wx jest wielomianem czwartego stopnia, a liczba 3 jest jego czterokrotnym pierwiastkiem. Znajdz wielomian Wx wiedzac, ze W(1) = 80.

Wyznacz wspolczynniki c i d wielomianu Wx=x^3-4x^2+cx+d wiedzac, ze liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu Wx.

Znajdz te wartosci parametru p, dla ktorych rownanie x^3+8x^2+px=0 ma trzy rozne rozwiazania.

Dla jakich wartosci parametru m zbior rozwiazan rownania x^4+mx^2-m=0 jest dwuelementowy?

Dla jakich wartosci parametru k nierownosc x^4+kx^2+1>0 jest rawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej x

dziekuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 sie 2008, 09:57 przez coli, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

coli pisze:Nie wykonujac dzielenia, wyznacz reszte z dzielenia wielomianu Wx przez Px, jesli
Wx=x^5+2x^4+3x+1 i Px=(x+2)(x-1).
http://www.zadania.info/2373887
Reszta z dzielenia wielomianu Wx przez dwumian x-1 jest rowna 1, zas reszta z dzielnia tego wielomianu przez x-2 jest rowna 4. Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu Wx przez wielomian x^2-3x+2.
http://www.zadania.info/976769
Wx jest wielomianem czwartego stopnia, a liczba 3 jest jego czterokrotnym pierwiastkiem. Znajdz wielomian Wx wiedzac, ze W(1) = 80.
http://www.zadania.info/8789468
Wyznacz wspolczynniki c i d wielomianu Wx=x^3-4x^2+cx+d wiedzac, ze liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu Wx.
http://www.zadania.info/4040034
Znajdz te wartosci parametru p, dla ktorych rownanie x^3+8x^2+px=0 ma trzy rozne rozwiazania.
http://www.zadania.info/6081493
Dla jakich wartosci parametru m zbior rozwiazan rownania x^4+mx^2-m=0 jest dwuelementowy?
http://www.zadania.info/8124705
Dla jakich wartosci parametru k nierownosc x^4+kx^2+1>0 jest rawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej x
http://www.zadania.info/3117921
ODPOWIEDZ