energia kinetyczna i potencjalna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jean734
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 11 sty 2012, 21:59
Podziękowania: 7 razy

energia kinetyczna i potencjalna

Post autor: Jean734 »

Witam, nie mam pojęcia jak się zabrać za te zadania czy ktoś mógłby mi pomóc? :)

1. Skoczek na linie bungee ma masę m = 61kg i stoi na moście o wysokości H = 45m
nad wodą. Długość nieodkształcającej sprężystej liny wynosi L = 25m . Przyjmij, że
odkształcenie liny spełnia prawo Hooke’a, a stała sprężystości liny jest równa 160 N/m. W
czasie skoku na linie skoczek nie wpada do wody. Wyznacz wysokość h stóp skoczka nad
wodą, gdy znajduje się on najbliżej wody.

2.Kulka stalowa o masie m = 5.2 g, wystrzelona pionowo w dół z wysokości H = 18 m
z prędkością początkową V1 = 14 m/s, zagłębia się w piaszczysty grunt na głębokość D = 21
cm Zakładamy, że kulka zwalnia ( i w końcu zatrzymuje się ) w wyniku działania na nią ze
strony piasku siły tarcia kinetycznego o stałej wartości.
a) Oblicz zmianę energii termicznej kulki i piasku delta E tem.
b) Wyznacz wartość siły tarcia m, która działa na kulkę ze strony piasku w czasie jej
zagłębienia się w grunt.

3.Ciału nadano u podstawy równi pochyłej prędkość V=2 m/s, skierowaną wzdłuż
równi do góry. Obliczyć jaką prędkość V będzie posiadało to ciało po powrocie do podstawy
równi oraz maksymalną wysokość h na jaką ciało się wzniesie.
Współczynnik tarcia ciała o równię 0,2; a kąt jej nachylenia do poziomu wynosi 30 \circ
ODPOWIEDZ