najmniejsza suma

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

najmniejsza suma

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Dla jakich wartosci parametru m suma kwadratów pierwiastków równania:

\(x ^{2} +(m-2)x-m-1=0\)

jest najmniejsza?

dziekuje
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\Delta\geq 0\ \\)i wartość najmniejsza funkcji\(\ \ \ f(m)=x_1^2+x_2^2\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dzięki
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dla

\(\Delta \ge 0\)

wyszło mi:

\(m \in R\)

a dla

\(x _{1} ^{2}+x _{2} ^{2}=0\)

\(b ^{2}-2c=0\)

\(m ^{2}+1=0\)

obliczam

\(x _{w}= \frac{-b}{a}\)

czy:

\(m _{w}= \frac{-b}{a}\)

?

nie wiem czy mam pisać m czy x?

dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\Delta=m^2+8\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \bigwedge_{m\in R}\Delta>0\)

\(f(m)=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2=m^2-2m+6\)

odcięta wierzchołka:\(\ \ \ x_w=\frac{-b}{2a}\ \ \ \\)więc w Twoim zadaniu:\(\ \ \ m_{min}=\frac{2}{2}=1\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a w księżce odpowiedź jest: m=0

hm
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

w książce jest pomyłka
ODPOWIEDZ