Jednostajna ciagłość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Jednostajna ciagłość

Post autor: martaaa7 »

Udowodnij że funkcja\(f(x)=e^x\) nie jest jednostajnie ciagła wiem że trzeba wziąćx i y dosyć duże bo tam funkcja bedzie stroma ale nie wiem jak dobrać x i y aby \(e^x-e^y \ge \varepsilon\)
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

aby \(|x-y|<\delta\) wystarczy wziąć \(y=x+\delta/2\) Wtedy
\(e^y-e^x=e^x(e^{\delta/2} - 1)\) i korzystając z tego, że \(e^x > x\) wystarczy wziąć
\(x>\frac{\varepsilon}{e^{\delta/2} - 1}\)
escher
ODPOWIEDZ