Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
malineczka8888
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank6.gif)
- Posty: 343
- Rejestracja: 05 wrz 2010, 13:47
- Podziękowania: 429 razy
Post
autor: malineczka8888 »
Oblicz pochodne:
a) \(y= \frac{1}{x^2}\)
b) \(y= \sqrt[3]{x}\)
c) y=sin2x
-
radagast
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
a)
\(y'= \left(\frac{1}{x^2} \right) '=\left(x^{-2} \right) '=-2x^{-3}= -\frac{2}{x^3}\)
-
rayman
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank7.gif)
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Post
autor: rayman »
a) \((\frac{1}{x^2})^{\prim}=\frac{-2x}{x^4}=-\frac{2}{x^3}\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
rayman
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank7.gif)
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Post
autor: rayman »
c)\((sin2x)^{\prim}=cos2x\cdot 2= 2cos2x\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
radagast
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
b)
\(y'= \left( \sqrt[3]{x}\right) '= \left( x^{\frac{1}{3}} \right) '= \frac{1}{3} x^{-\frac{2}{3}}= \frac{1}{ 3\sqrt[3]{x^2} }\)