Korzystając z definicji granicy funkcji uzasadnij podaną równość:
a) \(\lim_{ x\to 1^{+}} \frac{4x}{x+1}=2\)
od czego zacząć ?
definicja granicy funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Zajmijmy się tym od końca:
\(\left|\frac{4x}{x+1}-2 \right|=\left|\frac{4x-2x-2}{x+1}\right|=\left|\frac{2x-2}{x+1}\right|=2\left|\frac{x-1}{x+1}\right|=2\left|1-\frac{2}{x+1}\right|=(*)\)
granica jest prawostronna więc \(x>1 \Rightarrow x+1>2 \Rightarrow \frac{2}{x+1} <1 \Rightarrow 1- \frac{2}{x+1}>0\)
czyli
\((*)=2 \left( 1- \frac{2}{x+1}\right)< \varepsilon \Leftrightarrow 1- \frac{2}{x+1}< \frac{\varepsilon}{2} \Leftrightarrow - \frac{2}{x+1}< \frac{\varepsilon}{2}-1 \Leftrightarrow \frac{2}{x+1}> 1- \frac{\varepsilon}{2} \Leftrightarrow \frac{x+1}{2}< \frac{1}{1- \frac{\varepsilon}{2}} \Leftrightarrow x+1< \frac{2}{1- \frac{\varepsilon}{2}} \Leftrightarrow x+1< \frac{4}{2- \varepsilon}
\Leftrightarrow x-1< \frac{4}{2- \varepsilon}-2\)
niech więc \(\delta=\frac{4}{2- \varepsilon}-2\)
Wtedy \(\left|x-1 \right|<\delta \Rightarrow \left|\frac{4x}{x+1}-2 \right|< \varepsilon\)
A więc : \(\forall \varepsilon >0 \ \ \exist \delta>0 \ \ \left|x-1 \right|<\delta \Rightarrow \left|\frac{4x}{x+1}-2 \right|< \varepsilon\)
CBDO
\(\left|\frac{4x}{x+1}-2 \right|=\left|\frac{4x-2x-2}{x+1}\right|=\left|\frac{2x-2}{x+1}\right|=2\left|\frac{x-1}{x+1}\right|=2\left|1-\frac{2}{x+1}\right|=(*)\)
granica jest prawostronna więc \(x>1 \Rightarrow x+1>2 \Rightarrow \frac{2}{x+1} <1 \Rightarrow 1- \frac{2}{x+1}>0\)
czyli
\((*)=2 \left( 1- \frac{2}{x+1}\right)< \varepsilon \Leftrightarrow 1- \frac{2}{x+1}< \frac{\varepsilon}{2} \Leftrightarrow - \frac{2}{x+1}< \frac{\varepsilon}{2}-1 \Leftrightarrow \frac{2}{x+1}> 1- \frac{\varepsilon}{2} \Leftrightarrow \frac{x+1}{2}< \frac{1}{1- \frac{\varepsilon}{2}} \Leftrightarrow x+1< \frac{2}{1- \frac{\varepsilon}{2}} \Leftrightarrow x+1< \frac{4}{2- \varepsilon}
\Leftrightarrow x-1< \frac{4}{2- \varepsilon}-2\)
niech więc \(\delta=\frac{4}{2- \varepsilon}-2\)
Wtedy \(\left|x-1 \right|<\delta \Rightarrow \left|\frac{4x}{x+1}-2 \right|< \varepsilon\)
A więc : \(\forall \varepsilon >0 \ \ \exist \delta>0 \ \ \left|x-1 \right|<\delta \Rightarrow \left|\frac{4x}{x+1}-2 \right|< \varepsilon\)
CBDO