Wyznaczyć ekstremum warunkowe funkcji:
1. f(x,y)= 2\(x^2\) +xy +\(y^2\) +100 przy warunku x + y = 100
2. f(x,y)= \(10^{0,6}\)\(y^{0,4}\) przy warunku 20x + 30y = 600
Ekstrema warunkowe funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 gru 2011, 13:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Ekstrema warunkowe funkcji
1.
\(f(x,y)=2x^2+xy+y^2+100\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\ g(x)=x+y-100\)
tworzymy nową funkcję \(F(x,y,\lambda)=f(x,y)+\lambda \cdot g(x)=2x^2+xy+y^2+100+\lambda \cdot x+\lambda \cdot y-100\lambda\)
Liczymy pochodne cząstkowe odpowiednio po \(x,y,\lambda\)
\(\frac{dF}{dx}=4x+y+\lambda \;\;\;\;\;\ \frac{dF}{dy}=x+2y+\lambda \;\;\;\;\;\ \frac{dF}{d\lambda}=x+y-100\)
Konstruujemy układ równań, którego rozwiązaniem będą punkty \(P_k(x_k,y_k,\lambda_k)\) podejrzane o ekstremum warunkowe.
\(\begin{cases}4x+y+\lambda=0\\x+2y+\lambda=0\\x+y-100=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}x= 25\\y=75\\ \lambda=-175 \end{cases}\)
Mamy więc jednego podejrzanego - \(P(25;75)\)
Tworzymy teraz hesjan obrzeżony. Wygląda on tak:
\(H= \begin{vmatrix}0& \frac{dg}{dx}& \frac{dg}{dy}\\ \frac{dg}{dx}& \frac{d^2F}{dxdx}& \frac{d^2F}{dydx}\\ \frac{dg}{dy}& \frac{d^2F}{dxdy}& \frac{d^2F}{dydy} \end{vmatrix}\)
No to liczymy wszystkie potrzebne pochodne cząstkowe:
\(\frac{dg}{dx}=1\;\;\;\;\ \frac{dg}{dy}=1\;\;\;\;\ \frac{d^2F}{dxdx}=4\;\;\;\;\;\ \frac{d^2F}{dydx}=1\)
\(\frac{d^2F}{dxdy}=1\;\;\;\;\;\ \frac{d^2F}{dydy}=2\)
Wstawiamy w hesjan i liczymy wyznacznik:
\(H=H(P)= \begin{vmatrix}0&1&1\\1&4&1\\1&1&2 \end{vmatrix}=-4<0\)
Zatem w \(P(25,75)\) jest minimum warunkowe.
\(f(x,y)=2x^2+xy+y^2+100\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\ g(x)=x+y-100\)
tworzymy nową funkcję \(F(x,y,\lambda)=f(x,y)+\lambda \cdot g(x)=2x^2+xy+y^2+100+\lambda \cdot x+\lambda \cdot y-100\lambda\)
Liczymy pochodne cząstkowe odpowiednio po \(x,y,\lambda\)
\(\frac{dF}{dx}=4x+y+\lambda \;\;\;\;\;\ \frac{dF}{dy}=x+2y+\lambda \;\;\;\;\;\ \frac{dF}{d\lambda}=x+y-100\)
Konstruujemy układ równań, którego rozwiązaniem będą punkty \(P_k(x_k,y_k,\lambda_k)\) podejrzane o ekstremum warunkowe.
\(\begin{cases}4x+y+\lambda=0\\x+2y+\lambda=0\\x+y-100=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}x= 25\\y=75\\ \lambda=-175 \end{cases}\)
Mamy więc jednego podejrzanego - \(P(25;75)\)
Tworzymy teraz hesjan obrzeżony. Wygląda on tak:
\(H= \begin{vmatrix}0& \frac{dg}{dx}& \frac{dg}{dy}\\ \frac{dg}{dx}& \frac{d^2F}{dxdx}& \frac{d^2F}{dydx}\\ \frac{dg}{dy}& \frac{d^2F}{dxdy}& \frac{d^2F}{dydy} \end{vmatrix}\)
No to liczymy wszystkie potrzebne pochodne cząstkowe:
\(\frac{dg}{dx}=1\;\;\;\;\ \frac{dg}{dy}=1\;\;\;\;\ \frac{d^2F}{dxdx}=4\;\;\;\;\;\ \frac{d^2F}{dydx}=1\)
\(\frac{d^2F}{dxdy}=1\;\;\;\;\;\ \frac{d^2F}{dydy}=2\)
Wstawiamy w hesjan i liczymy wyznacznik:
\(H=H(P)= \begin{vmatrix}0&1&1\\1&4&1\\1&1&2 \end{vmatrix}=-4<0\)
Zatem w \(P(25,75)\) jest minimum warunkowe.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć: