beczki wina

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

beczki wina

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Kupiec ma dwie beczki wina, W których stosunek liczby litrów wina z
pierwszej 'beczki do liczby litrów wina drugiej beczki wynosi 3: 2.
Litr wina z pierwszej beczki kosztuje tyle złotych, ile wynosi 5% liczby
litrów wina znajdującego się w drugiej beczce. Litr wina w drugiej beczce
jest o 2 złote droższy niż w pierwszej. Łączna wartość wina w obu
beczkach jest równa 960 złotych. Ile litrów wina jest w każdej beczce i ile
złotych kosztuje litr wina z każdej beczki?

dziękuję
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

W b1jest 120 litrów wina w cenie 4zł za litr,w b2 jest 80 litrów wina w cenie 6zł za litr.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale jak pokazać obliczenia, które doprowadzają do wyniku?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

x - ilość litrów wina w pierwszej beczce
y - ilość litrów wina w drugiej beczce
z - cena 1l wina z pierwszej beczki
t - cena 1l wina z drugiej beczki

\(\begin{cases}\frac{x}{y}=\frac{3}{2}\\z=0,05y\\t-z=2\\xz+yt=960\\ x>0\ i\ \ y>0\ \ i \ \ t>0\ \ \ i\ \ z>0\end{cases}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ