obliczyc sume szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

obliczyc sume szeregu

Post autor: rayman »

bede wdzieczny za pomoc przy takich przykladach
obliczyc sumy i zbadac czy podane szeregi sa zbiezne czy rozbiezne

1)\(\displaystyle\sum_{n=2}^{\infty}\frac{-5^n}{8^{2n}}\)

2)\(\displaystyle\sum_{k=0}^{\infty}\frac{2^{k+3}}{e^{k-3}}\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\displaystyle\sum_{n=2}^{\infty}\frac{-5^n}{8^{2n}}=\displaystyle\sum_{n=2}^{\infty}(-1)( \frac{5}{8^2})^n =\displaystyle\sum_{n=2}^{\infty}(-1)( \frac{5}{64})^n\)

A to już zwykły szereg geometryczny

\(S= \frac{a_1}{1-q}= \frac{ \frac{-25}{4096} }{1- \frac{5}{64} }= \frac{-25}{3776}\)

Oczywiście jest zbieżny.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\sum_{0}^{ \infty } \frac{2^3 \cdot 2^k}{e^k \cdot e^{-3}}=8e^3 \cdot \sum_{0}^{ \infty }( \frac{2}{e})^k=8e^3 \cdot \frac{1}{1- \frac{2}{e} }=8e^3 \cdot \frac{e}{e-2}= \frac{8e^4}{e-2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Post autor: rayman »

mam pytanie, a jak bedziemy miec taki szereg

\(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{(2n-1)(2n+1)}\) ?
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pamiętam,że suma tego szeregu równa jest \(\frac{1}{2}\) , ale jak to się liczy ?
Nie pamiętam...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: obliczyc sume szeregu

Post autor: Crazy Driver »

\(\sum_{n=1}^\infty \frac{1}{(2n-1)(2n+1)}= \frac{1}{2} \sum_{n=1}^\infty \left(\frac{1}{2n-1}- \frac{1}{2n+1}\right)= \frac{1}{2}\lim_{n\to\infty}\sum_{i=1}^n\left(\frac{1}{2i-1}- \frac{1}{2i+1}\right)\)

\(\sum_{i=1}^1\left(\frac{1}{2i-1}- \frac{1}{2i+1}\right)=1- \frac{1}{3}= \frac{2}{3}\)

\(\sum_{i=1}^2\left(\frac{1}{2i-1}- \frac{1}{2i+1}\right)=1- \frac{1}{3}+ \frac{1}{3}- \frac{1}{5} = \frac{4}{5}\)

\(\sum_{i=1}^3\left(\frac{1}{2i-1}- \frac{1}{2i+1}\right)=1- \frac{1}{3}+ \frac{1}{3}- \frac{1}{5}+ \frac{1}{5}- \frac{1}{7} = \frac{6}{7}\)

\(\sum_{i=1}^n\left(\frac{1}{2i-1}- \frac{1}{2i+1}\right)= \frac{2n}{2n+1}\)

(w razie potrzeby można to pokazać przez indukcję)

\(\sum_{n=1}^\infty \frac{1}{(2n-1)(2n+1)}= \frac{1}{2}\lim_{n\to\infty}\sum_{i=1}^n\left(\frac{1}{2i-1}- \frac{1}{2i+1}\right)= \frac{1}{2}\lim_{n\to\infty}\frac{2n}{2n+1}= \frac{1}{2}\cdot1=\frac12\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Re: obliczyc sume szeregu

Post autor: rayman »

dzieki, ladne rozwiazanie :)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ