wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartość wyrażenia

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Oblicz wartość wyrażenia \(\frac{f(7)}{f(-2)}\)

funkcjie kwadratowej \(f(x)=ax ^{2} +bx+c\) \(a \neq 0\),

\(x _{1} =-3\)

\(x _{2} =2\),

ramiona paraboli skierowane w dół.

dziękuję
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Galen »

Piszemy funkcję kwadratową w postaci iloczynowej f(x)=a(x-2)(x+3)
f(7)=a(7-2)(7+3)=50a
f(-2)=a(-2-2)(-2+3)=-4a
Podstawiamy do wyrażenia,a się skraca i mamy wynik(-12,5)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ