liczby zespolone, obliczyć:

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ssskrzat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 sty 2012, 21:19
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

liczby zespolone, obliczyć:

Post autor: ssskrzat »

\(a) |\frac{-4}{1+i \sqrt{3} }|
b) |-8 + 15i| \cdot Re \frac{3+7i}{-3-i}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(z=\frac{-4}{1+i\sqrt{3}}\ \cdot\ \frac{1-i\sqrt{3}}{1-i\sqrt{3}}=\frac{-4(1-i\sqrt{3})}{1+3}=-1+i\sqrt{3}\\|z|=\sqrt{1+3}=\sqrt{4}=2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\(|-8+15i|=\sqrt{64+225}=\sqrt{289}=17\)

\(z=\frac{3+7i}{-3-i}\ \cdot\ \frac{-3+i}{-3+i}=\frac{-9+3i-21i-7}{9-i^2}=\frac{-16-18i}{10}\\Re(z)=-1,6\)

\(17\cdot(-1,6)=-27,2\)
ODPOWIEDZ