Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: patrycjaa_93 »

Oblicz granicę \(\lim_{x\to 0}xsin (\frac{ \pi }{x})\) przez pomnożenie licznika i mianownika przez \(\frac{ \pi }{x}\) wychodzi mi \(\pi\)a w odpowiedziach jest 0 proszę o pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dobrze jest w odpowiedziach. Nie ma po co tego mnożyć przez cokolwiek. To jest po prostu 0 razy liczba ograniczona i juz
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: patrycjaa_93 »

ale przy takiej granicy doprowadza się do \(\frac{sinx}{x}\) a potem x się skóci i wychodzi \(\pi\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Mylisz się.
To
\(\lim_{x\to0}\frac{sinx}{x}=1\)
a tutaj masz
\(\lim_{x\to0}\frac{sin(\frac{\pi}{x})}{\frac{\pi}{x}}\\x\to0\ \Rightarrow \ \frac{\pi}{x}\to\infty\)
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: patrycjaa_93 »

no ale przed sin jest jeszcze x
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Musisz znać podstawową granicę
\(\lim_{x\to 0} \frac{sinx}{x}=1\)
Zamiast x mogą być funkcje zmierzające do zera.

Pytasz o granicę innego rodzaju,bo tu argumenty dla sinusa nie zmierzają do zera,a do nieskończoności...
\(\lim_{x\to 0}x \cdot sin( \frac{\pi}{x})=0\)
Sinus przyjmuje wartości od -1 do 1 (wyżej nie podskoczy :lol: )
Ten sinus jest mnożony przez x,ale x zmierza do zera,to i cały iloczyn zmierza do zera.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ