proszę o pomoc w rozwiązaniu zadan:
1.Przedsiębiorstwo wytwarza dwa rodzaje wyrobow: C i D, ktore są obrabiane na dwoch
maszynach M1 i M2. Czas pracy maszyn przypadający na obrobkę jednostki poszczegolnych
wyrobow podany jest w tablicy
Wyroby:
C
D
M1:
2,0
1,0
M2:
3,0
0,5
Rynek może wchłonąć każdą ilość produkcji. Jednostkowe zyski (w zł) wynoszą przy produkcji wyrobu C – 4,0, a wyrobu D – 1,5. Maszyna M1 może pracować miesięcznie co najmniej 50 godz nie więcej niż 150 godzin, a maszyna M2 co najmniej 100 godz.
Zbuduj model matematyczny
2.Produkcja przedsiębiorstwa (w tys szt.) w 8 kolejnych latach (1994-2001) kształtowała się następująco:
rok(t) : produkcja:
1 28
2 26
3 27
4 25
5 23
6 22
7 20
8 20
Na pdst tych danych oszacowana parametry liniowego modelu tendencji rozwojowej i jego wariancję reztową:
Y^=-1,226t + 29,393 (t=1,2,.. 8 ) Se^2=0,64
gdzie: Y-wielość produkcji.
Wyznaczyć prognozę punktową na rok 2002(t=9) i średni błąd prognozy.Określić błąd ex post prognozy, wiedząc że w roku 2003 wielkość produkcji była równa 18 tys.szt.
EKONOMETRIA-pomoc w zadaniu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 sty 2012, 12:22
- Płeć: