granica funkcji z cosx

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ania2132
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 19 kwie 2011, 13:22
Podziękowania: 4 razy

granica funkcji z cosx

Post autor: ania2132 »

lim= (cosx)^(1/x)
x-> 0+
jacekratajczak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 gru 2011, 00:24
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: granica funkcji z cosx

Post autor: jacekratajczak »

\(\lim_{x\to0^+} cosx^{1/x}=1^{ \lim_{x\to 0^+ }{1/x}}=1^ \infty =1\)
ODPOWIEDZ