proszę o pomoc w rozwiazaniu:
\(\sqrt{10+x} + \sqrt{10-x} = \frac{x}{3}\)
dziekuję
funkcja kwadratowa- ułamek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
tutaj trzeba sprawdzić poprawność rozwiązania, bo równanie jest rozwiązane tzw. metodą analizy starożytnych.
dla x=0 \(L=\sqrt{10}+\sqrt{10}=2\sqrt{10}\\ P=\frac{0}{3}=0 \\ L\neq P\)
dla x=6 \(L=\sqrt{16} + \sqrt{4} = 4+2=6 \\ P=\frac{6}{3}=2 \\ L\neq P\)
dla x=-6 \(L=\sqrt{4} + \sqrt{16} = 2+4 = 6 \\ P=\frac{-6}{3}=-2 \\ L\neq P\)
i właśnie na podstawie tego równanie jest sprzeczne
dla x=0 \(L=\sqrt{10}+\sqrt{10}=2\sqrt{10}\\ P=\frac{0}{3}=0 \\ L\neq P\)
dla x=6 \(L=\sqrt{16} + \sqrt{4} = 4+2=6 \\ P=\frac{6}{3}=2 \\ L\neq P\)
dla x=-6 \(L=\sqrt{4} + \sqrt{16} = 2+4 = 6 \\ P=\frac{-6}{3}=-2 \\ L\neq P\)
i właśnie na podstawie tego równanie jest sprzeczne