całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

całka

Post autor: MrVonzky »

Obliczyć całkę z funkcji:

\(f(x)=e^x lnx\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\int e^x\ln x\,dx=\int (e^x)'\ln x\,dx=e^x\ln x-\int e^x(\ln x)'\,dx=e^x\ln x-\int \frac{e^x}{x}\,dx=e^x\ln x-Ei(x)+C\)

\(Ei(x)\) - funkcja wykładnicza całkowa
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

a mogę zrobić podstawienie e^x=t ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Jeśli masz pomysł na całkę \(\int\ln(\ln t)\,dt\), która wtedy wyjdzie, to jak najbardziej możesz.
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

no przez części mi coś tam wyszło, ale nie wiem czy tak można, da się to zrobić tak jak mówię :)?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

A mógłbyś podać to rozwiązanie ?
ODPOWIEDZ