Pytania - funkcje

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miłosz-92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 20 paź 2011, 20:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Pytania - funkcje

Post autor: miłosz-92 »

Witam! Niedługo będę miał kolokwium. Wykładowca powiedział, co mamy się nauczyć na kolokwium, powiedział jeszcze o tych rzeczach:

a) Zastosowanie rachunku różniczkowego do sprawdzania monotoniczności funkcji
b) Obliczanie granic funkcji typu: wielomian przez wielomian

I w związku z tym nie wiem, jak mogą wyglądać te zadania i o co tu chodzi. Fajnie byłoby pokazać to na przykładzie. Dowolny przykład, tak, żeby wiedział, o co chodzi. Będę ogromnie wdzięczny.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

b)
np.
\(\lim _{x\to \infty} \frac{x^3-x^5+6}{3-4x+2x^5}=...\)
a)tutaj po prostu będziesz miał podaną funkcję i za zad. zbadać jej monotoniczność - liczysz wtedy pochodną, przyrównujesz ją do zera (otrzymane punkty to podejrzane o ekstrema)
w przedziałach gdzie pochodna jest większa od zera, funkcja jest rosnąca, a gdzie mniejsza -f. malejąca
np.:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 5%9B%C4%87 - punkt 5.
http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 87#p109627
ODPOWIEDZ