granica ciagu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

granica ciagu

Post autor: rayman »

1) \(\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{1}{2n}\cos(n^3)-\frac{3n}{6n+1}\)

2) \(\lim_{n\rightarrow\infty}2^{-n}a{cos(n\pi)}\)

3) \(\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{n\sin n!}{n^2+1}\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

1) \(\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{1}{2n}\cos(n^3)-\frac{3n}{6n+1}=0- \frac{1}{2}=- \frac{1}{2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{n\rightarrow\infty}2^{-n}a{cos(n\pi)}=0 \cdot b=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

3)
\(\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{n\sin n!}{n^2+1}=0 \cdot c=0\)
ODPOWIEDZ