Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 10 sty 2012, 10:02
\(\lim_{x\to \infty } \frac{e^{ \sqrt[3]{x}} }{x}=???\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 10 sty 2012, 10:09
\(\lim_{x\to \infty } \frac{e^{ \sqrt[3]{x}} }{x}= \left( \sqrt[3]{x}=t\\ \lim_{x\to \infty }\ \ t= \infty \right)= \lim_{t\to \infty } \frac{e^{ t} }{t^3}=...\) i dalej 3 razy de l' Hospital i wychodzi
\(\infty\)
Bardzo to tego zadania pasuje Twoja notatka na dole
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 10 sty 2012, 10:18
Dzięki,
Liczyłem na granicę skończoną,bo oglądam wykres i wartości funkcji stabilizują się koło liczby 0,7...
Mogę zmienić motto..."Wszystko jest trudne...a szczególnie jak się zapomni..."
Pozdrawiam
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 10 sty 2012, 11:49
Masz rację dla argumentów powyżej 100 rośnie.
Niedowiarek ze mnie
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.