Granice ciągów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
greenballz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 11 gru 2011, 14:30
Lokalizacja: Opole
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Granice ciągów

Post autor: greenballz »

\(\frac{2+4n}{3n+cos^2n}\)
nie wiem co uczynić z tym cos.

EDIT

nie jestem również pewny co do tego:
\(\frac{(-1)^n+4n^2}{2n^2-5}\)
co z tym -1?

z góry dzięki :)
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
Albert Einstein
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\frac{2+4n}{3n+1}\le\frac{2+4n}{3n+\cos^2n}\le\frac{2+4n}{3n-1}
\frac{4n^2-1}{2n^2-5}\le\frac{(-1)^n+4n^2}{2n^2-5}\le\frac{4n^2+1}{2n^2-5}\)


i z tw. o trzech ciągach
Awatar użytkownika
greenballz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 11 gru 2011, 14:30
Lokalizacja: Opole
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: greenballz »

dzieki wielkie, myslalem o wykorzystaniu tego twierdzenia tylko zawsze nie jestem pewien co do tego co umiescic po obu stronach...:)
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
Albert Einstein
ODPOWIEDZ