spr granica funkcji i szeregi liczbowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maja001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 30 lis 2011, 17:16
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

spr granica funkcji i szeregi liczbowe

Post autor: maja001 »

Witam bardzo prosze o wyjaśnienie:
a) \(\sum_{n=1}^{ \infty } 2^(-1)^n n\) Dlaczego wymagane jest tutaj sprawdzenie \(n-\) parzystego i \(n-\)nieparzystego?
b) \(\sum_{n=1}^{ \infty }cos(sin( \frac{1}{n}))\)
\(\lim_{x\to \infty } cos(sin( \frac{1}{n}))= \lim_{x\to \infty } cos * \frac{1}{n} =cos *0=1\) Skąd się wzieło \(cos\) po pierwszym \(=\)?
c)Dlaczego po podzieleniu \(\frac{n}{ \sqrt{n} }\) pozostaje sam \(\sqrt{n}\)?
ODPOWIEDZ