Granica prawo- a lewostronna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czerwony
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 sty 2012, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Granica prawo- a lewostronna

Post autor: Czerwony »

Cześć,

Czy mógłby ktoś troszkę mnie naprostować? Mianowicie nie jestem pewien co do granic prawo- i lewostronnych. Jaka jest różnica w ich liczeniu? Czy jedyna różnica jest to, że gdy \(x->0+\) wtedy granicą jest \(+\infty\) a gdy \(x->0-\) granicą jest \(- \infty\)?

Czyli, na prostym przykładzie:
\(\lim_{x\to -3} (\frac{x-7}{x^2-9})\)
to będzie dla \(\lim_{x\to -3+} (\frac{x-7}{x^2-9}) = \frac{-10}{0+} = - \infty\)
a dla \(\lim_{x\to -3-}(\frac{x-7}{x^2-9}) = \frac{-10}{0-} = +\infty\) ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

tak, a na potwierdzenie obrazek:
ScreenHunter_038.jpg
ScreenHunter_038.jpg (31.08 KiB) Przejrzano 557 razy
ODPOWIEDZ