zbieznosc szeregu 2

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

zbieznosc szeregu 2

Post autor: 17inferno »

Zbadaj zbieżność szeregu:

a) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(n-5)^{n}}{ \sqrt{n^{n}} }\)

po skorzystaniu z kryterium Cauch'ego mam taką granicę:

\(\lim_{n\to \infty } \frac{n-5}{ \sqrt{n} }\) jak to dalej przekształcić ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tu nie ma co stosować żadnego kryterium. Warunek konieczny nie jest spełniony. (Podejrzewam , ze źle przepisałeś/aś przykład)
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieznosc szeregu 2

Post autor: 17inferno »

przykład jest dobrze przepisany :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to rozbieżny
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieznosc szeregu 2

Post autor: 17inferno »

jak z tego policzyć granice, bo wychodzi symbol nieoznaczony ?
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\lim_{n \to \infty } \frac{(n-5)^n}{ \sqrt{n^n} }=\lim_{n \to \infty } \frac{n^n(1-\frac{5}{n})^n}{n^{\frac{n}{2} }}= \infty\)

Po prostu, licznik ma większy stopień w wykładniku niż mianownik.
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieznosc szeregu 2

Post autor: 17inferno »

możesz to bardziej rozpisać ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{n\to \infty } \frac{(n-5)^{n}}{ \sqrt{n^{n}} }= \lim_{n\to \infty } \left( \frac{n-5}{ \sqrt{n} }\right) ^{n}= \lim_{n\to \infty } \left( \sqrt{n} -\frac{5}{ \sqrt{n} }\right) ^{n}= \infty ^{ \infty }= \infty \neq 0\)

No i nie było żadnego "symbolu nieoznaczonego " :D
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieznosc szeregu 2

Post autor: 17inferno »

dzieki
ODPOWIEDZ