zbieznosc szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

zbieznosc szeregu

Post autor: 17inferno »

Zbadaj zbieżność szeregu:

a) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \Pi^{n} \left( \frac{n-1}{n} \right)^{n^2}\)

po skorzystaniu z kryterium Cauchy'ego, jak mam się pozbyć pierwiastka ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tu też zacznijmy od warunku koniecznego (nie jest spełniony, szereg rozbieżny)
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieznosc szeregu

Post autor: 17inferno »

jak z tego policzyć granicę ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

szeregu ?
Nie ma co liczyć : \(\infty\)
Nie czekaj, coś nie tak...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie, dobrze jest:
\(\lim_{n\to \infty } \Pi^{n} \left( \frac{n-1}{n} \right)^{n^2}=\lim_{n\to \infty } \Pi^{n} \left(\left( 1- \frac{1}{n} \right)^{n} \right)^n =\lim_{n\to \infty } \Pi^{n} \left( e^{-1}\right) ^n =\lim_{n\to \infty } \Pi^{n}e^{-n}=\lim_{n\to \infty } \left( \frac{\Pi}{e} \right) ^{n}= \infty\), a powinno być zero (żeby szereg miał szansę być zbieżny).

Ufff , już myślałam , ze znów coś schrzaniłam ... ale nie :D
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieznosc szeregu

Post autor: 17inferno »

przy trzecim kroku liczenia granicy nie powinno być:

\(\Pi^{n}e^{n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie. Zapisałam bardziej szczegółowo.
Tak czy siak \(\infty\) :D
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieznosc szeregu

Post autor: 17inferno »

dzieki
ODPOWIEDZ