1.Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji:
\(f(x)=x^{2}+2x+2\)
\(x \in (-10,-1)\)
2.Wykazać, że funkcja
\(f(x)=log_{2}( \sqrt{x^{2}+1}-x)\)
\(x\in R\)
jest funkcją nieparzystą.
funkcja odwrotna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: funkcja odwrotna
W podanym przedziale funkcja nie jest "na" (nie ma np x, dla którego \(f(x)=70\) więc funkcja odwrotna nie istnieje.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: funkcja odwrotna
Radzimy sobie z takimi trudnościami :patryk00714 pisze:W podanym przedziale funkcja nie jest "na" (nie ma np x, dla którego \(f(x)=70\) więc funkcja odwrotna nie istnieje.
\(y=x^{2}+2x+2\\x^{2}+2x+2-y=0\\ \Delta =4(y-1)\\x_{12}= -1 \pm \sqrt{y-1}\ odrzucam\ ten\ z\ plusem\)
w rezultacie
\(f^{-1}(x)= -1 - \sqrt{x-1}\)
dziedziną tej funkcji nie jest wprawdzie R, ale trudno powiedzieć, ze ona nie istnieje
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Na przedziale (-10;-1) funkcja jest różnowartościowa (x=-1 , y=1 to wierzchołek paraboli).
Często odwraca się funkcje po uprzedniej restrykcji dziedziny (zacieśnieniu) do przedziału
w którym jest ona różnowartościowa.
Masz y=sin x
Nie jest różnowartościowa w R,ale istnieje odwrotna w przedziale \(<-\frac{\pi}{2};+\frac{\pi}{2}>\)
Często odwraca się funkcje po uprzedniej restrykcji dziedziny (zacieśnieniu) do przedziału
w którym jest ona różnowartościowa.
Masz y=sin x
Nie jest różnowartościowa w R,ale istnieje odwrotna w przedziale \(<-\frac{\pi}{2};+\frac{\pi}{2}>\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.2
Masz wykazać,że f(-x)=-f(x)
\(f(x)=log_2(\sqrt{x^2+1}-x)=log_2(\frac{(\sqrt{x^2+1}-x)( \sqrt{x^2+1}+x)}{ \sqrt{x^2+1}+x}=log_2 \frac{x^2+1-x^2}{ \sqrt{x^2+1}+x }=log_2 \frac{1}{ \sqrt{x^2+1}+x }=\)
\(=log_2( \sqrt{x^2+1}+x)^{-1}=-1 \cdot log_2( \sqrt{x^2+1}+x)\)
\(f(-x)=log_2( \sqrt{x^2+1}+x)\)
\(-f(x)=-(-1)log_2( \sqrt{x^2+1}+x)=log_2 \sqrt{x^2+1}+x\)
Spełniony jest warunek :
\(f(-x)=-f(x)\)
Masz wykazać,że f(-x)=-f(x)
\(f(x)=log_2(\sqrt{x^2+1}-x)=log_2(\frac{(\sqrt{x^2+1}-x)( \sqrt{x^2+1}+x)}{ \sqrt{x^2+1}+x}=log_2 \frac{x^2+1-x^2}{ \sqrt{x^2+1}+x }=log_2 \frac{1}{ \sqrt{x^2+1}+x }=\)
\(=log_2( \sqrt{x^2+1}+x)^{-1}=-1 \cdot log_2( \sqrt{x^2+1}+x)\)
\(f(-x)=log_2( \sqrt{x^2+1}+x)\)
\(-f(x)=-(-1)log_2( \sqrt{x^2+1}+x)=log_2 \sqrt{x^2+1}+x\)
Spełniony jest warunek :
\(f(-x)=-f(x)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.