oblicz pierwsza i druga pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(f'(x)= \frac{1}{2} \sqrt{2-x^2} + \frac{1}{2} x \cdot \frac{-2x}{2 \sqrt{2-x^2} }+ \frac{ \frac{1}{ \sqrt{2} } }{ \sqrt{1- \frac{x^2}{2} } } = \frac{2-x^2-x^2}{2 \sqrt{2-x^2} }+ \frac{1}{ \sqrt{2-x^2} }= \frac{1-x^2}{ \sqrt{2-x^2} }+ \frac{1}{ \sqrt{2-x^2} }= \sqrt{2-x^2}\)
\(f''(x)= \frac{-2x}{2 \sqrt{2-x^2} }= \frac{-x}{ \sqrt{2-x^2} }\)
\(f''(x)= \frac{-2x}{2 \sqrt{2-x^2} }= \frac{-x}{ \sqrt{2-x^2} }\)