Proszę o pomoc w policzeniu takiej pochodnej:
\(u= \frac{1}{v- \sqrt{a^2 + v^2} }\)
Pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 132
- Rejestracja: 02 sty 2011, 19:02
- Podziękowania: 58 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re:
korzystasz tutaj ze wzoru na pochodna ilorazualeksandrapyrpec pisze:A czy mogłabym prosić o przybliżenie skąd taki wynik? Bo głowkuję od dłuższego czasu i wciąż nie wychodzi.
\(\Bigl(\frac{1}{v-\sqrt{a^2+v^2}}\Bigr)^{\prim}=\Bigl(\frac{(1)^{\prim}(v-\sqrt{a^2+v^2})-(1)(v-\sqrt{a^2+v^2})^{\prim}}{(v-\sqrt{a^2+v^2})^2}\Bigr)\)
gdzie tutaj masz do czynienia z pochodna funkcji zlozonej \((v-\sqrt{a^2+v^2})^{\prim}=1-\frac{1}{2\sqrt{a^2+v^2}}\cdot 2v=1-\frac{v}{\sqrt{a^2+v^2}}\)
teraz rozumiesz?
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)