funkca kwadratowa, ostatnia porcja trudnych zadan....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkca kwadratowa, ostatnia porcja trudnych zadan....

Post autor: anetka10 »

Wyznacz dziedzine i naszkicuj wykres funkcji f(m)=x1^2+x2^2, gdzie x1 i x2 sa roznymi pierwiastkami rownania x^2-mx+m^2-2m+1=0.

Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A=(-1,3) i ma dokladnie jeden punkt wspolny z parabola o rownaniu y=-x^2. Znajdz wzor funkcji f.

Dla jakich wartosci parametru k dziedzina funkcji fx= pierwiastek z (1-k)x^2-2(k+3)x-k+3 koniecpierwiastka jest zbior liczb rzeczywistych?

Wyznacz wszystkie wartosci parametru m nalezacego do R, dla ktorych dziedzina funkcji f, okreslonej wzorem fx= 2x/ pierwiastek z (m-5)x^2-2(m-1)x+2(m-1) koniecpierwiastka , jest zbior liczb rzeczywistych.

Dla jakich wartosci parametru a do zbioru rozwiazan nierownosci x^2+(a+2)x-a<0 naleza tylko ujemne liczby?

Okresl liczbe pierwiastkow rownania (m+1)x^2+(m+1)x+1=0 w zaleznosci od wartosci parametru m, a mastepnie naszkicuj wykres funkcji:
{ x1+x2, gdy dane rownanie ma dwa pierwiastki x1 i x2
f(m)={ 2x0, gdy dane rownanie ma jeden pierwiatek x0
{ 3-m, gdy dane rownanie nie ma pierwiastkow

Wyznacz wszystkie calkowite wartosci parametru k, dla ktorych iloczyn dwoch roznych miejsc zerowych funkcji f(x)= (k-2)x^2 -(k+1)x-k jest liczba calkowita.

Znajdz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych zbior (1; +niesk) zawiera sie w zbiorze rozwiazan nierownosci x^2-mx+m>0

Zbadaj liczbe rozwiazan rownania pierwiastek z 2 wb x wb - x^2 koniecpierwiastka =a w zaleznosci od wartosci parametru a. (wb- wartosc bezwzgledna)


Bardzo dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Wyznacz dziedzine i naszkicuj wykres funkcji f(m)=x1^2+x2^2, gdzie x1 i x2 sa roznymi pierwiastkami rownania x^2-mx+m^2-2m+1=0.
http://www.zadania.info/1794591
Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A=(-1,3) i ma dokladnie jeden punkt wspolny z parabola o rownaniu y=-x^2. Znajdz wzor funkcji f.
http://www.zadania.info/2036300
Dla jakich wartosci parametru k dziedzina funkcji fx= pierwiastek z (1-k)x^2-2(k+3)x-k+3 koniecpierwiastka jest zbior liczb rzeczywistych?
http://www.zadania.info/5835090
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m nalezacego do R, dla ktorych dziedzina funkcji f, okreslonej wzorem fx= 2x/ pierwiastek z (m-5)x^2-2(m-1)x+2(m-1) koniecpierwiastka , jest zbior liczb rzeczywistych.
http://www.zadania.info/1837844
Dla jakich wartosci parametru a do zbioru rozwiazan nierownosci x^2+(a+2)x-a<0 naleza tylko ujemne liczby?
http://www.zadania.info/5613663
Okresl liczbe pierwiastkow rownania (m+1)x^2+(m+1)x+1=0 w zaleznosci od wartosci parametru m, a mastepnie naszkicuj wykres funkcji:
{ x1+x2, gdy dane rownanie ma dwa pierwiastki x1 i x2
f(m)={ 2x0, gdy dane rownanie ma jeden pierwiatek x0
{ 3-m, gdy dane rownanie nie ma pierwiastkow
http://www.zadania.info/117736
Wyznacz wszystkie calkowite wartosci parametru k, dla ktorych iloczyn dwoch roznych miejsc zerowych funkcji f(x)= (k-2)x^2 -(k+1)x-k jest liczba calkowita.
http://www.zadania.info/1020807
Znajdz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych zbior (1; +niesk) zawiera sie w zbiorze rozwiazan nierownosci x^2-mx+m>0
http://www.zadania.info/8690233
Zbadaj liczbe rozwiazan rownania pierwiastek z 2 wb x wb - x^2 koniecpierwiastka =a w zaleznosci od wartosci parametru a. (wb- wartosc bezwzgledna)
http://www.zadania.info/5163050
ODPOWIEDZ